Varför du ska köpa en bra passform bh

Visste du att många kvinnor använder en bh som är i helt fel storlek. Det viktigaste när du köper en ny bh är att du fokuserar på de tre viktigaste områdena, kupa, omkrets och axelband. Men glöm inte heller att ta hand om din bh på rätt sätt så att du behåller en bra passform bh. 

Kanske tillhör du dem som har en massa bh:ar liggande i lådan eftersom de inte sitter bra. Tänk en gång extra nästa gång du köper en bh för att få en riktigt bra passform bh. Om du hittar rätt bh och sköter den på rätt sätt kommer du att kunna ha den minst ett par år. 

Så väljer du rätt kupa 

Du ska tänka på att kuporna ska omfamna dina bröst. Väljer du en för liten kupa – kommer bröstet att välla över. Har du en för stor kupa kommer du att få en glipa mellan bröstet och kupan. Vi har alla olika storlekar på brösten. Välj därför kupa efter det bröst som är störst och använd ett bh-inlägg i den andra kupan om du behöver. 

En bygel-bh ska som regel inte klämma åt någonstans på dina bröst. Bygeln ska ligga under bröstet, platt mot din hud och separera dina bröst. Tänk på att byglarna är olika långa. Se därför till att du inte har en bygel som ger dig något obehag i armhålan. En bygel-bh ska vara bekväm. Byt därför storlek om den inte känns bra. 

Välj rätt omkrets på din bh 

Det mesta av stödet från din bh ska komma från omkretsen. Om axelbanden kan dra upp din bh bör du minska omkretsen. Men det ska inte sitta så hårt att det gör ont. Behöver du byta omkretsen i ryggen kan detta även påverka kupans storlek. Har din bh en dålig passform kanske du behöver en annan storlek på både omkrets och kupa. 

Om du har en bra bh men känner att den är för tajt i ryggen behöver du inte slänga den. Ibland räcker det med små justeringar och därför kan du istället köpa en bh förlängare som du fäster vid knäppningen i ryggen. Bh-förlängaren är väldigt smart eftersom du kan använda den på alla dina bh:ar. 

Rätt längd och bredd på axelband 

De flesta bh har axelband som går att justera. Men det är inte axelbanden som ska bära upp din byst. Om ditt axelband trycker över axlarna behöver du istället justera omkretsen på din bh. Axelbanden ska inte dra bh:n uppåt i ryggen, då är de för korta. Du ska enkelt kunna föra in ett finger under dina axelband på axlarna. 

Ibland kan du använda din bh även om den inte sitter helt perfekt. Har du en bh som passar bra men som skär in lite i axlarna. Då kan du prova att lägga ett inlägg under axelbanden. Om dina axelband stör outfiten kan du testa att sätta fast ett gem för att hålla axelbanden på plats. 

Så behåller du bra passform bh 

En bra bh kan kosta en del men om du tar hand om den kommer du att kunna använda den länge. Vi kommer ge dig några bra tips på hur du ska göra för att behålla bra passform bh. Med rätt tvätt och rätt förvaring kommer du enkelt kunna öka livslängden för din bh. 

Förvara din bh på rätt sätt 

Den bästa förvaringen för att din bh ska behålla passformen är faktiskt att låta den ligga i en byrålåda. Om du hänger upp din bh på galgar förstör du elasticiteten i axelbanden. Du som använder bh med kupa kan gärna lägga dina bh så att de ligger sked med varandra. På så sätt ger kuporna stöd åt varandra när de ligger i lådan. 

Knäpp din bh vid förvaring 

Glöm inte heller att stänga knäppningen på din bh när du lägger ner den i lådan. På så sätt riskerar du inte att hakarna fastnar i någon annan bh och kanske skadar spets eller tyg. Detta gäller även när du tvättar din bh, se alltid till att din bh är knäppt oavsett om du tvättar för hand eller i tvättpåse i tvättmaskinen. 

Ofta förstör vi passformen på bh:n genom att tvätta dem för ofta. Oftast räcker det att tvätta en bh efter tre användningar. Även om din bh tål maskintvätt i tvättpåse, måste du inte tvätta den i maskin varje gång för att den ska bli ren. Det fungerar lika bra med handtvätt men det påverkar inte passformen lika mycket. 

Handtvätt för att behålla bra passform bh 

Blötlägg gärna din bh över natten så att gammal hud löses upp. Tvätta den sedan för hand med ett milt tvättmedel. Undvik att vrida ut vattnet eftersom du förstör elasticitet, eventuella byglar, spets och passform. Ett smart tips är att vrida ur försiktigt och sen slunga din bh i en salladsslunga för att få ur vattnet. 

Leave a Comment